Amur bílý

29.12.2008 16:35

        

 

 

Amur bílý je rybou, která  na našem území není původní rybou.Původním domovem amura je povodí řeky Amur ve východní Asii na území Číny a Ruska. K nám byl poprvé dovezen v roce 1961 na Třeboňsko, další dovozy se uskutečnily v letech 1964 a 65. Do volných vod začal být vysazován v 70. letech 20. století. Poměrně dobře se aklimatizoval zejména v teplejších oblastech našeho státu, ale doposud nebyl pozorován přirozený výtěr a proto je jeho přežívání na našem území zcela závislé na vypouštění násad z umělého výtěru. Zarostlé stojaté vody – tůně, pískovny, rybníky i údolní nádrže . Místy je vysazován i do tekoucích vod. Vyhovují mu rozsáhlé porosty vodního rostlinstva, mělké prohřáté zátoky a zjara vytahuje i do přítoků přehrad. Velkými amury oplývá jižní Morava a Polabí.

 

Kdy na ně:

Od května do podzimu.Příznivými činiteli je teplé počasí, slabý jižní nebo jihozápadní vítr.Nepříznivými momenty jsou změna z pěkného počasí k počasí trvale nepříznivému a delší období dešťů.

 

Náčiní:

      Pro lov amura jsou ideální kaprové pruty, jejichž síla je dána očekávanou velikostí protivníka. Na chytání metrových exemplářů plně vyhovují dvoudílné kaprařské speciály pro lov na boilies s testovací křivkou 2 – 3 lbs. Menší jedince lze bez potíží zvládnout i běžným náčiním. Hodně se mluví o nutnosti používat velmi kvalitní háčky, protože tuhá tlama amura se hůř prosekává.
      Naviják by měl disponovat dostatečnou kapacitou – s ohledem na rozlohu revíru a navíc i kvalitní brzdou, která nenechá rybáře na holičkách při překvapivém výpadu ryby.
      Menší amury do 70 cm je možno klidně lovit na plavanou nebo z hladiny třeba i silnějším matchovým prutem, na kterém se ryba průměrných rozměrů stává více než důstojným soupeřem.

 

Jak na ně:

Na plavanou při hladině bez zátěže a bez splávku, na plavanou se seplávkem těsně pod hladinou nebo v horní polovině vody.Na položenou hlavně ráno a večer.

 

Nástrahy:

kukuřice,vařený hrách,fazole,boby,kousky pečiva s kůrkou, těsto.

 

Ostatní:

Většina úlovků amura je dosažena náhodně při lovu kapra, zejména při vnadění kukuřicí nebo boilies. Je ale možno se na lov této ryby i specializovat. Kromě uvedených návnad je možno zakrmovat i ovocem.
      Podle některých rybářů bere amur snáz nástrahy vznášející se ve sloupci nade dnem nad zakrmeným místem a úspěšný bývá často i lov na listy rostlin nebo pečivo z hladiny. Protože se amuři za horkých dnů pohybují v blízkosti hladiny, je možné je záměrně vyhledávat a teprve po obeznání hejna včetně jeho zvyklostí a přesunů přistoupit k lovu nebo zakrmování.
      Amur je velmi zdatným bojovníkem, provádí daleké výpady vedené enormní silou a má pozoruhodnou výdrž. Narozdíl od kapra má ale menší snahu zajíždět do vázek a tak je naděje na rybářovo vítězství i při použití poměrně jemného náčiní.
      Na závěr je třeba zmínit pověstné chování větších kusů po zaseknutí na udici – i metrová ryba se často nechá poměrně snadno přitáhnout do blízkosti břehu, kde pak náhle prudce vyrazí na volnou vodu a překvapený rybář má obvykle plné ruce práce, aby o ni v této chvíli nepřišel. Toto chování nemusí být pravidlem.